Kuidas meie teadust tegime

26. septembril 2019 toimus turvakodus Teadlaste Öö festivali raames sotsiaalne eksperiment „Õnne Valem“. Väikesed ja suured teaduse ning õnne huvilised püüdsid välja selgitada, millised tegevused tekitavad meis enim õnnetunnet.

Õhtu algas psühholoogide Kertu Leesma ja Teele Reiljani töötoaga, kus saime teada, et õnn= geneetika + elusündmused + tahtlikud tegevused. Nad rääkisid läbi psühholoogi pilgu õnnest ning kuidas seda leida. Üheskoos meisterdati õnnepuu, mille käekujulistel harudel olid kirjas õnne komponendid.

Õhtu jätkus üheksa  erineva töötoaga, kõik töötoad  läbinud katsejänesed said kaks kleepsu, millega tähistati lemmiktegevused tabelis.

Millised tegevused valmistavad sulle enim rõõmu?

Saladuslikus looduse töötoas tuli lõhnameele abil ära tunda, mis maitseaine või taim on purki  peidetud ning seejärel leida maakaardilt selle taime päritolumaa.  Töötuba osutus nii menukaks, et järjekord ei tahtnud lõppeda.

Kokanduse töötoas sai iga üks koostada oma õnnevalemi, kasutades selleks erineva tähendusega puu- ja köögivilju. Näiteks tomat=armastus, õun=tervis. Lapsed nikerdasid õnne valemit peamiselt maitsmeelt usaldades, täiskasvanud ajasid aga täpselt juhendis näpuga järge.

Õhtu kõige hoogsam töötuba oli breiktants, milles said selgeks oma esimesed breiktantsu sammud  osalejad vanuses 7 – 73.

Meditsiini töötoas elustati nukku ja harjutati erinevaid esmaabi võtteid. Nii mõnigi noor sai kinnitust, et midagi juba oskab ja mõni vanem, et vaja oleks neid võtteid meelde tuletada.

Muusika töötoas sai hoida käes ja proovida, mis kõla  teeb näiteks  viiul või parmupill. Mõni laps alguses jälgis arglikult ja arvas, et ei oska midagi, kuid pärast proovis kõik pillid mõnuga läbi. Osad lapsed said mitmel pillil oma vana tuttava loo mängimise selgeks või tegi hoopis ise laulu.

Kunsti ja käsitöö tubades meisterdati õnne toovaid ehteid ja kaarte. Neis töötubades tõeliselt keskenduti ja pühenduti.

Heategevulikus töötoas valmistati vapruse helmeid. Paljude külaliste jaoks oli vapruse helmete tähendus uus teadmine, mille sügav mõte innustas panustama.

Mängude töötoas lendas loovus, pandi proovile väheste vahendite ja  ettekirjutusteta mängijate fantaasia.

Õhtu finaaliks oli Rakett69 finalisti Gregori show. Oma katseid ta kodus järele teha ei soovitanud. Vaatajad olid pimedas sügisõhtus lummatud erinevate soolade värvilistest leekidest, samuti leekidest nii käe peal kui põlevas jahus.

Milline tegevus võitis aga meie eksperimendi? Loodus ja kokandus! Armastus käib ju ikka kõhu kaudu ning looduses viibimine ja värske õhk  rahustab ning teeb meele rõõmsaks.

Aitäh kõigile esinejatele ja vabatahtlikele, tänu kellele see rahvarohke (66 inimest majas koos tegijatega) õhtu teoks sai.